Nyitvatartási idő: H-P 08:00 - 16:00 |
Ajánlatkérés

Acél Szelemen

A legjobb árakért kérjen ajánlatot!
Ajánlatkérés
Ajánlatkérés
Kérje ingyenes és kötelezettségmentes ajánlatunkat!
Ajánlatkérés
Kérje ingyenes és kötelezettségmentes ajánlatunkat!

Z, C, U ÉS Σ HORGANYZOTT ACÉL PROFILOK

A szelemen sokáig – még a viszonylag közeli múltban is – kizárólag fából készült, azonban idővel felismerték, hogy a megfelelő profilra hengerelt acéllemez is képes ellátni a szarufák alátámasztását, méghozzá ugyanúgy, miközben a súlya csak a töredéke fából készült társáénak, és bármilyen épület esetében alkalmazható az épületszerkezetek másodlagos elemeként is.

Szelemen típusok

A szelemen gyakorlatilag a tetőszerkezet eleme, és az ereszen, a tető közbenső részein, valamint a tetőgerincen is elhelyezkedhet; minden esetben vízszintesen, a tetősíkkal párhuzamosan építik be, így hosszirányú merevítést biztosít a tetőnek. A szelemeneket a következő csoportokba sorolhatjuk: a talpszelemenek az eresznél elhelyezve a szarufák aljának megtámasztását végzik, a közép-, vagy derékszelemenek a talp- és a gerincszelemenek közötti gerendázatként szolgálnak, a gerincszelemenek pedig a szarufákat támasztják alá a tetőgerinc alatt.

A szelemeneket a 6-8 méternél szélesebb főtartó-távolságok esetében szükséges beépíteni. Alkalmasak az épületek másodlagos tartószerkezeti funkciójának betöltésére, ahol céljuk a szerkezetek merevítése és az önhordó burkolatok – vagyis a szendvicspanelek és trapézlemezek – terhének elviselésére, illetve a főtartó-szerkezetekre történő továbbítására. Emellett akár elsődleges tartószerkezetként is megállják a helyüket rácsos tartószerkezetek kialakításakor és könnyűszerkezetes épületek falvázaként.

A szelemenek előnye – különösen a szigetelést nem igénylő épületek esetében –, hogy gazdaságos megoldást nyújtanak, a kivitelezés hatékonyabb, ugyanis lehetséges a talajon történő előszerelés, és a művelet alatt a szelemenek alaktartást is adnak az egész épületszerkezetnek, továbbá egyszerűbbek a későbbi esetleges nyílásmódosítások és burkolatielem-cserék. A szelemenekhez felhasznált alapanyag – az acél – mechanikai tulajdonságainak és a kis önsúlynak köszönhetően a szelemenek nagy teherbírásúak, merevek és tartósak, de a szállítási költségük is alacsonyan tartható.

A szelemenek felhasználhatóak különböző csarnokok és mezőgazdasági épületek tetőszerkezetének megépítéséhez, de természetesen más célokra is. A szelemenek felhasználásával épült szerkezetek rövid határidővel és alacsony költséggel készülhetnek el, mivel a gyártás során készített furatoknak köszönhetően a csavarkötéssel történő rögzítés egyszerűbb és gyorsabb, felületkezelésre pedig csak minimális mértékben van szükség.

Érdemes még megemlíteni, hogy az acél szelemenek 100%-osan lebonthatóak és újrahasznosíthatóak, tehát a környezetet sem terhelik, illetve – bár hazánkban nem jellemzőek az erős földrengések – a szelemenekkel épített szerkezetek azoknak is képesek ellenállni.

Kínálatunkban többféle szelementípus is megtalálható, így a Z szelemenek, a C szelemenek, az U szelemenek és a Σ (szigma) szelemenek is, melyek hidegen hengerelt, horganyzott acélból készülnek, ennek köszönhetően pedig alacsony súllyal rendelkeznek. Mind a négy profil magassága 100 mm és 400 mm között változik, a vastagságuk 1,5 és 4 mm közötti lehet, a hosszúságuk pedig 2 m és 13,5 m között többféle is lehet, de egyedi igény esetén akár 15 méteres hosszúságú szelemeneket is be tudunk szerezni. A szelemenek előfúrással is készülhetnek az építési tervnek megfelelően, és 12 mm-től 18 mm-ig bármekkora furatátmérővel is megrendelhetőek.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a kínálatunkból beszerezhető Z, C, U és Σ szelemenek iránt, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken, tegye fel kérdéseit, kérjen árajánlatot, majd adja le rendelését!